3 Σεπ 2012

Ποια η τύχη του γαλακτικού οξέος που παράγεται κατά την αερόβια γλυκόλυση

Το γαλακτικό οξύ που παράγεται στους μυς κατά την αναερόβια γλυκόλυση καταμερίζεται αμέσως και σχηματίζεται γαλακτικό και ιόντα υδρογόνου.Το γαλακτικό διαχέεται στο αίμα και τα ιόντα υδρογόνου παραμένουν στο μυϊκό ιστό.Το γαλακτικό χρησιμοποιείται αμέσως σαν καύσιμο υλικό στους μυς που ασκούνται,σε άλλους μυς και σε διάφορους ιστούς (καρδιά,νεφρά κτλ).
Την οξέωση στους μυς (το κάψιμο και την κόπωση που νιώθουμε) προκαλούν τα ιόντα υδρογόνου και όχι το γαλακτικό.Αυτό είναι ενεργειακός μεταβολίτης.
Με την αναερόβια προπόνηση (προπόνηση υψηλών εντάσεων) προκαλούνται προσαρμογές και αυξάνεται η ικανότητα των ρυθμιστικών συστημάτων για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της οξέωσης(ανοχή στο γαλακτικό).
Το γαλακτικό οξύ που παράγεται στον αγώνα ή στην προπόνηση είναι θετικός παράγοντας για τον παίκτη και την ομάδα,γιατί το επίπεδο παραγωγής του δείχνει το ρυθμό δραστηριοποίησης του παίκτη στον αγώνα.
Όσο ψηλότερα είναι τα επίπεδα παραγωγής του στο αίμα,τόσο υψηλότερος είναι και ο ρυθμός δραστηριοποίησης του παίκτη στον αγώνα.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι παίκτες όσο κάνουν προπόνηση ανοχής στο γαλακτικό οξύ τόσο ανεβάζουν το επίπεδο δραστηριοποίησης στον αγώνα (ενέργειες υψηλής έντασης για μεγαλύτερη διάρκεια).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.