10 Οκτ 2012

Ο ρόλος των ακραίων αμυντικών στο σύγχρονο ποδόσφαιρο


Η θέση του πλάγιου μπακ είναι από τις πιο παρεξηγημένες και δύσκολες στο μοντέρνο ποδόσφαιρο. Η πλήρης εγκεφαλική συγκέντρωση και η φυσική κατάσταση υψηλού επιπέδου που απαιτεί η εξέλιξη του αθλήματος, έκανε τους ποιοτικούς μπακ να ξεχωρίζουν και η θεωρία της “υπερφόρτωσης πλευράς” βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ομάδες με μπακ υψηλού επιπέδου.
Από τη δεκαετία του ’90 και μετά η μεταφορά της κυκλοφορίας στις πλάγιες γραμμές ζητούσε αυξημένες επιθετικές πρωτοβουλίες, πράγμα που αποτελεί το σήμα κατατεθέν ενός ποιοτικού ακραίου αμυντικού.
Επιπλέον, η ενεργότατη συμμετοχή τους στην αμυντική λειτουργία της ομάδας –ειδικότερα στο 4-2-3-1 που βλέπουμε έντονα την τελευταία 10ετία- κάνει την υπόθεση “ολοκληρωμένος ακραίος αμυντικός” μια από τις πιο δύσκολες μεταγραφικές υποθέσεις. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι παίκτες σε αυτές τις θέσεις έχουν μείνει χαραγμένοι στις μνήμες των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων.

Στα βίντεο που ακλουθούν υπάρχουν αρκετά παραδείγματα ατομικών ενεργειών καθώς και πλήρης αποτύπωση της έννοιας full back, με overlap, σέντρες, κινήσεις κτλ.





Overlapping,κίνηση σαν κρυφός φορ,διεισδύσεις,σέντρα,σουτ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.